Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Witte Huis-medewerker onthult: ‘We werken Trump tegen’
Een hoge official in het Witte Huis heeft via een anonieme ingezonden brief in The New York Times verteld dat meerdere medewerkers onder president Donald Trump hem “van binnenuit actief tegenwerken om de Verenigde Staten te beschermen tegen zijn ergste impulsen”.
Volgens de schrijver van de brief gingen binnen de Amerikaanse regering stemmen op om Trump af te zetten, maar is besloten de afzetting niet door te zetten uit vrees voor een constitutionele crisis.
2. ING ligt in de politieke vuurlinie
Politiek Den Haag maakt zich op voor een stevige verbale schrobbering van grootbank ING, nadat bekend werd dat de bank tussen 2010 en 2016 nogal nalatig is geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken. De schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie maakt indruk.
President-commissaris Hans Weijers moet op het matje komen bij minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook ook hangt de vraag boven de markt: overleeft ING-topman Raph Hamers deze affaire?
3. Maker van stormparaplu’s Senz is failliet
Het Delftse bedrijf Senz achter de beroemde asymmetrische stormparaplu is failliet. Het bedrijf verkeerde al langer in financiële nood.
Wat nu de oorzaak is voor het faillissement wil de curator niet zeggen. Er zouden meerdere, overlappende oorzaken zijn. Er hebben zich inmiddels zes partijen gemeld om te praten over een doorstart voor Senz, waar twaalf mensen werken.
4. Stef Blok mag na debat van 6 uur aanblijven
Stef Blok kan verder als minister van Buitenlandse Zaken, maar wel met een heel lelijke kras. Hij overleefde woensdag een motie van wantrouwen die gesteund werd door de hele linkse oppositie. Het Kamerdebat ging over zijn uitspraken over de multiculturele samenleving en Suriname als mislukte staat.
Blok maakte uitgebreid excuses. Zijn geloofwaardigheid is zijns inziens niet aangetast. Die signalen krijgt hij niet van zijn ambassades. En zijn agenda is alweer "bomvol" met nieuwe afspraken.
5. Elastic gaat naar de beurs in New York
De Nederlandse startup Elastic gaat voor een beursnotering aan de New York Stock Exchange, blijkt uit documenten die zijn ingediend bij beurswaakhond SEC. ElasticSearch, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheiden gegevens te doorzoeken en te analyseren. Onder meer Uber, Tinder en Adobe zijn klant.
6. Proeffabriek IJmuiden toont: CO2-uitstoot staalproductie kan 50% lager
Een nieuwe technologie voor de staalproductie die sinds 2011 in IJmuiden bij Tata Steel wordt getest, kan de CO2-uitstoot van het productieproces met de helft reduceren. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend, zo meldt het FD.
De zogenoemde Hisarna-proeffabriek overtreft de verwachtingen. Opschaling van deze methode zou wel in investering van enkele honderden miljoenen vergen in nieuwe fabrieken. De hisarna-technologie levert ook zuivere CO2 op als restproduct. Als die wordt opgeslagen in lege gasvelden is een CO2-reductie van 90 procent mogelijk.
7. 'Publieke omroep krijgt toch eenmalig zak geld €40 miljoen'
De publieke omroep heeft, met als commerciële tv-partijen, te maken met dalende reclame-inkomsten, wat een gat in de begroting veroorzaakt. In principe moet er hierdoor bezuinigd worden, maar volgens De Telegraaf wil minister Slob van Mediazaken eenmalig 40 miljoen euro extra belastinggeld op tafel leggen, als de NPO met een goed plan komt.
8. Fyra-treinen weer terug naar Italië voor nieuw leven
Het lijkt erop dat er een nieuwe bestemming is gevonden voor de Fyra-treinen: Italië. De Volkskrant meldt dat de treinen daar gespot zijn op het station van Napels. Ze maken proefritten om goedgekeurd te worden voor het Italiaanse net.
De Italiaanse hogesnelheidstrein Fyra moest over de HSL-Zuid van Amsterdam naar Brussel, maar kwam jaren te laat. En na veertig dagen moest de trein al weer van het spoor worden gehaald met een reeks mankementen.
9. Black Bear en Shypple halen geld op
De duurzame startup Black Bear uit het Limburgse Nederweert heeft 11 miljoen euro opgehaald. Black Bear zet oude autobanden om in een zwarte kleurstof, die weer kan worden gebruikt voor de productie van nieuw rubber, inkt en verf.
Het Rotterdamse Shypple, de 'Booking.com van zeevracht', krijgt een investering van 1,7 miljoen euro.
10. Pepernoten liggen elk jaar niet eerder in de winkel
Je hebt ze misschien al zien liggen in de supermarkt: pepernoten. Het is namelijk week 36, de week waarin ieder jaar de pepernoten in de winkel komen te liggen. En nee, dat is niet elk jaar eerder, zoals je vaak op sociale media leest. “Ze komen altijd in week 36 in de schappen. Dat is nooit eerder geweest”, aldus de directeur van de grootste pepernotenfabriek van Nederland.
Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:
- Dit is het grootste vliegtuig ter wereld: neem een kijkje in de Airbus A380
- Dit moet het nieuwe V&D doen om Wehkamp, Zalando en Bol.com te verslaan
- De 5 populairste auto’s in Nederland kunnen zomaar duizenden euro’s duurder worden door de nieuwe CO2-tests